De Brielse Catharijnekerk in velerlei geschriften


De Predikanten van de Groote Kerk

In: ”Nieuwe Brielsche Courant”

v.a sept. 1915

14 afl.


Op verzoek van ds C. Veltenaar, die de dissertatie 'Het kerkelijk leven der Gereformeerden in Den Briel tot 1816' schreef, plaatste Been een serie krantenstukjes over het leven van de predikanten die vanaf 1572 op de Brielse kansel in de Catharijnekerk hebben gestaan.


De initialen zijn van Aleida van Bueren, de schenkster van de preekstoel. Zij werd schuin tegenover de kansel in 1779 begraven.

De Organist der Sinte Catharina

In: Weekblad VPOG

21 oktober 1890


Hulde aan den Heer J. Tibbe. In 1890 was Tibbe 40 jaar als organist en klokkenist aan de Catharijnekerk verbonden. Voor die gelegenheid verraste Johan Been hem met het gedicht 'De Organist'. Tibbe was een zeer gewaardeerd muziekleraar. Ook Johan Been heeft van hem orgel leren spelen.


Het KAM-orgel met organist J. Tibbe

Het gedenkraam Angelus Merula

In: ”Nieuwe Brielsche Courant”

Tafereelen uit de Brielsche Geschiedenis, vanaf 1918


In de afleveringen XVI en XVII, staat het leven en lijden van Angela Merula centraal. Verder heeft Been die als correspondent aan verschillende dagbladen verbonden was een groot aantal artikelen over Merula gepubliceerd.


Gedenkraam Angela Merula in de Noorderbeuk

Het gedenkraam van Rochus Meeuwiszoon

In: Algemeen Handelsblad

1 november 1910


Van meet af aan heeft Been zich ingezet voor meer bekendheid voor Rochus Meeuwiszoon. In 1910 was het 300 jaar geleden dat Rochus Meeuwiszoon stierf. Ter gelegenheid van dit feit plaatste Been een oproep aan de Nederlandse jongens en meisjes. Hij vroeg hen mee te willen helpen geld in te zamelen voor een gedenkteken ter ere van Rochus Meeuwiszoon. Al een jaar later in 1911 kon er een gedenkraam, het eerste gekleurde raam, in de kerk geplaats worden. Behalve in een aantal boeken en artikelen, speelt de held van 5 april 1572 ook de hoofdrol in de opera 'De Watergeuzen'. (Brielse Mare, jrg17, afl 1, 2007)


Gedenkraam Rochus Meeuwiszoon in de Noorderbeuk

Het blinde raam van vóór 1917


Zie hier het nog blinde raam dat tijdens de restauratie van de kerk in 1917 opengebroken werd en waarin nu het Coppelstock raam is geplaatst. In zijn ongepubliceerd 'oorlogsdagboek' maakt Been opmerkingen over het ontdekken en openbreken van het raam.


Een uittreksel van Been's oorlogsdagboek in de vorm van een scriptie door Jenneke Groeneveld