De Brielse Catharijnekerk in velerlei geschriften


De Brielsche meiklokken

In: Weekblad VPOG

v.a. Juni 1894, 9 afl.


Een artikel dat handelt over de klokken van Hemony die rond het jaar 1660 aanbesteed werden. Been schrijft over de financiële verwikkelingen die de aanschaf met zich meebracht. Tussen de regels door vertelt hij vele historische Brielse wetenswaardigheden van die tijd.



De Groote Klok

In: Weekblad VPOG

26 nov en 3 dec 1905, 2 afl.


In het artikel De Groote Klok, komen een aantal bijzonderheden over de Catharina-klok aan bod. De klok werd in 1482 door de meester klokkengieter Steven Buitendijk gemaakt en zendt volgens haar opschrift haar klanken over de wateren van de zee om Gods barmhartigheid in te roepen voor de arme zwervelingen op de wijde plas.


Dit opschrift, zoals het hier staat, is na een grote reparatie aan het einde van de 18e eeuw, onder ijzeren banden ( die nodig waren om een scheur te herstellen) voor het grootste gedeelte verborgen. Om te voorkomen dat het gedichtje voorgoed verdween, heeft, zo zegt Been, 'even van te voren een zeer vertrouwbaar persoon er een afschrift van gemaakt'.

Op den uurwerkzolder

In: Tijdschrift voor Horlogemakers en in Eigen Haard

19 maart 1905


In een anekdotische verpakking, schrijft Been over het uurwerk dat het carillon in beweging brengt.


Beiaardier Tibbe verlaat de uurwerkzolder (In: Heintjes groote vacantie, Kluitman 1908, de illustrtie is van Joh. Brakensiek)

Deuntjes van het carillon

In: Nieuwe Brielsche Courant

9 april 1905


In 1868 brengt de voorzitter van het muziekonderwijs onder de aandacht, dat de 'airs' voor heel en halfuur op de klok 'niet aan Raads intentie beantwoorden' en dat ze door 'volksaria's' behoren te worden vervangen. Maar het kan verkeren want twee jaar later spreekt een Brielse dame de wens uit 'dat in plaats van straatdeuntjes, betere airtjes op het carillon worden gesteld'


De trommel waaop de liedjes gestoken worden. Zie op deze website: kalender, 26 Juli 1578